Att bo i bostadsrätt
Boendeformen bostadsrätt passar dig som trivs med både frihet och ansvar. En bostad som kan göras personlig, men som samtidigt är en del av en större enhet och gemenskap.
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars huvudändamål är att på obegränsad tid upplåta bostäder med bostadsrätt till sina medlemmar. Målet är att alla medlemmar ska kunna bo till självkostnadspris.
Det innebär att du köper en rätt att nyttja en viss lägenhet. Du äger en viss andel av hela föreningen. Dvs. alla äger allt tillsammans och har därför ett gemensamt ansvar för alla ytor.
Du har en större frihet än om du bor i hyresrätt, men du har också skyldigheter!
Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta. Ansvarsfördelningen för dig som medlem är reglerad i stadgarna, som du åtar dig att följa när du blir medlem! Följer du inte stadgarna och ordningsreglerna, kan du bli ombedd att flytta från din bostad.
Du har ett särskilt ansvar för lägenheten du bor i, men du har också ett ansvar för hela fastigheten och de allmänna ytorna runt om. Du är skyldig att se till att allt hålls i gott skick.
Du ansvarar för vad dina familjemedlemmar och gäster har för sig.
Ju bättre föreningens medlemmar sköter sin bostadsrättsförening, desto bättre blir föreningens ekonomi och desto mer ökar din andel i värde!
Du blir medlem först när medlemskap har beviljats.
Alla medlemmar i föreningen är med och påverkar sitt boende genom styrelsen, som väljs vid den årliga föreningsstämman.
Ställer ingen upp för val till styrelsen, måste husen säljas och ev. övergå till att bli hyresrätter.
Styrelsen ansvarar för den löpande förvaltningen t.ex. hantering av årsavgifter, godkännande av nya medlemmar och andrahandsuthyrning, finansiering, budget och löpande underhåll. Det är styrelsen som tar besluten, men det är inte de som utför uppdragen. Det finns det anställd/kontrakterad personal som gör.
Detta får du göra med din bostadsrätt:
Du kan måla, tapetsera och inreda som du vill. Allt som finns och syns inne i bostaden är ditt ansvar. Ex. golv, dörrar, köksinredning och elektriska maskiner.
Om diskmaskinen går sönder eller det blir stopp i avloppet är det du som ska hitta en lösning eller kontakta en fackman.
Eftersom du har ett större ansvar för det inre i din lägenhet behöver du en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.
Om det gäller större förändringar måste du först ha föreningens godkännande för ombyggnaden.
Du får inte, utan styrelsens tillstånd:
- Göra ingrepp i en bärande vägg
- Ändra ledningar för avlopp, värme, ventilation eller vatten.
- Göra större förändringar.
Varje medlem betalar en årsavgift till föreningen. Årsavgiften tas ut/månad. Dessa pengar används till att bekosta räntor, finansiera underhåll och renoveringar samt bekosta det föreningen behöver för att fungera. De bygger också upp en buffert för framtida utgifter.
Förbrukningsavgifter kan tillkomma t.ex. för parkering, tvättstuga, motionsrum etc.
Föreningen får också ta ut upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift.
Vad föreningen får göra regleras i stadgar och bostadsrättslagen.